Vorkosmia

Wat vinden wij belangrijk?Karakter, gezondheid en exterieur zijn de punten waar we naar kijken bij het besluit of we een Lundehund voor de fok willen gebruiken of niet. Sommige fokkers vinden karakter het belangrijkst, anderen denken dat het exterieur het belangrijkst is. Voor ons staan karakter en gezondheid op de eerste plek, maar het exterieur is uiteraard ook belangrijk. Daarnaast kijken we ook naar het inteeltpercentage.

 

Wij zijn lid van Scandia en fokken volgens hun regels. Wij doen wat extra gezondheidstesten, zoals de test voor loszittende knieschijven en oogziektes (ECVO). Dit is niet verplicht wanneer je met Lundehunden fokt, maar wij zijn van mening dat het belangrijk is om te weten waarmee je fokt. Wanneer een hond bijvoorbeeld lichte PL (patella luxatie) heeft, dan zou je deze moeten combineren met een hond die geen PL heeft. Daarnaast is het heel handig voor de toekomstige generaties, zodat je kan zien bij welke voorouders bv Cataract voor kwam, op deze manier kan je voorkomen dat deze hond 2x in de stamboom voorkomt. Voor de Lundehund is het belangrijk om zoveel mogelijk honden voor de fok te gebruiken, omdat er maar een kleine genenpoel is.

 

Om te bepalen welk pupje het beste bij welk gezin past, observeren we de pups veel. In de eerste weken van zijn/haar leven ontwikkelt de pup zijn/haar karakter, het is erg belangrijk om een fokker te vinden die de pups op een verantwoordelijke manier socialiseert. Wanneer de pups naar hun nieuwe huisje gaan, is het de taak van de nieuwe eigenaren door te gaan met de socialisatie. Het is voor ons erg belangrijk om Lundehunds te fokken met een stabiel karakter.


Wanneer wij een dekreu voor onze teef uitkiezen, willen we hem eerst in het echt ontmoeten. Hij hoeft geen kampioen te zijn, zolang hij maar bij onze teef "past". Uiteraard willen we ook dat de reu zijn gezondheid is getest. Voor ons (en waarschijnlijk een heleboel andere Lundehundfokkers) is het inteeltpercentage (COI) ook erg belangrijk, wij streven naar een lage COI. We zoeken tevens uit of de dekreu is gecombineerd met teven met een soortgelijke stamboom, omdat wij vinden dat de geplande combinatie iets nieuws aan de populatie moet toevoegen. Wij, als Lundehundfokkers, zijn erg blij met de Pawpeds Database. Wij kijken vooral naar de 5e en 10e generatie, het is alleen niet altijd mogelijk om zo ver te kijken, want soms ontbreekt er een voorouder in de database. We hebben de voorkeur voor een COI van 2,5% of lager tot de 5e generatie. Dit is helaas niet altijd mogelijk, want ook gezondheid, karakter en exterieur spelen een rol. Naast dat alles, kijken we ook naar welke (en hoeveel!) voorouders de dekreu en teef gemeen hebben, en we kijken ook naar de broers, zussen en eventuele pups van de reu. En last but not least, we kijken of de geplande combinatie gebruikt kan worden voor toekomstige fok, zijn er geschikte partners voor de puppies van de combinatie die we overwegen? We proberen verder te kijken dan slechts 1 generatie.