Lundehund

De Noorse Lundehund

OmschrijvingDe Noorse Lundehund is een redelijke klein, rechthoekig, spitstype hond die een aantal unieke kenmerken heeft die bij geen enkel ander ras tesamen worden gevonden. Ze zijn 'ontwikkeld' om papegaaiduikers te apporteren uit spleten van rotsen op een afgelegen eilandengroep in het Noorden van Noorwegen. Eeuwenlang is dit ras puur gebleven, zonder inmenging van andere rassen. Ze hebben hier in de loop der eeuwen ook een aantal unieke anatomische kenmerken ontwikkeld, waardoor ze makkelijker konden klimmen, klauteren en afdalen tijdens het doen van hun taak.


Lundehunds hebben 6 tenen aan elke poot, bij de voorpoten horen 5 tenen de grond te raken. Het hebben van extra tenen zorgt ervoor dat ze meer grip en stabiliteit hebben op de steile rotsen waar papegaaiduikers nestelen. Lundehunds hebben ook 8 kussentjes per voorpoot, en 7 per achterpoot.
Lundehunds hebben ook een extreem flexibele nek, waardoor ze hun hoofd helemaal naar achteren kunnen buigen, zó ver, dat hun voorhoofd de ruggegraat kan raken. Deze anatomische aanpassing was bijzonder handig als de hond in/uit de rotsenspleten ging voor de papegaaiduikerjacht. Onder de zoogdieren is slechts 1 ander dier bekend die een soortgelijke flexibiliteit heeft in de nek en bovenste ruggewervels; het rendier.Ook de schouders van een Lundehund zijn extreem flexibel, ze zijn zo elastisch, dat ze hun voorpoten helemaal zijwaarts kunnen doen. Dit hielp ze "rotsen te omarmen" als ze grip verloren op gladde hellingen. Lundies spreiden hun voorpoten zonder enige pijn of ongemak. Door onder andere deze ongewone schouderpartij heeft de Lundehund het eigenaardige "peddelen" te danken als ze lopen.Waarschijnlijk omdat de Lundehund is ontwikkeld in een nat, regenachtig klimaat, hebben ze ook de ongewone mogelijkheid ontwikkeld om hun oren te sluiten, door ze naar voren of naar achteren te vouwen, waarbij ze alleen het bovenste gedeelte een klein beetje openhouden, zodat ze nog kunnen horen waar hun prooi zich bevindt. Deze aanpassing beschermde hun gevoelige gehoorgang voor vocht en vuiligheid.

Ook heeft de Lundehund dezelfde kaak als de uitgestorven Varangerhond, waarvan fossielen van ouder dan 500 jaar  zijn gevonden in Noord-Lapland, Rusland. Beide rassen hebben 1 tand aan beide kanten van de kaak minder vergeleken met andere gedomesticeerde honden. Waarom deze honden dit hebben, is niet helemaal duidelijk.

De Lundehund op alle afbeeldingen op deze pagina is Lundeklippe Svarri.