Nieuws

Foto's, teksten en afbeeldingen mogen niet zonder mijn schriftelijke toestemming worden gebruikt.

Copyright © 2009-2017 Vorkosmia. Alle rechten voorbehouden.

Nieuws

2017

 

27-09: Afgelopen zondag (25 september) waren we naar de KCM van Scandia. We hadden een erg succesvolle dag, Kai werd 2e beste reu, Svarri was beste teef en BOS en onze jongeste telg (die inmiddels al 2,5 jaar is) was 3e beste teef. Ze waren allen eerste in hun klasse. Maar het hoogtepunt kwam later, ik had voor het eerst een koppel (Kai & Svarri) ingeschreven, en ze werden BESTE KOPPEL IN SHOW!

 

11-09: Afgelopen vrijdag hebben we met beide dames een echo gedaan en helaas bleken ze allebei leeg. We balen ontzettend dat we alweer veel pupkopers hebben moeten teleurstellen, maar ook voor de alsmaar groeiende wachtlijst is dit geen leuk nieuws. We gooien onze plannen nu compleet om, Hazel zal de volgende loopsheid door onze eigen reu Kai gedekt worden. Voor Noomi zijn we nog aan het rondkijken, zoals sommigen wel weten willen we de reu eerst in het echt ontmoeten en willen we dat hij getest wordt op zijn oogjes en knietjes. Pas daarna kunnen we bekend maken welke reu we voor Noomi hebben uitgekozen. We verwachten dat de dames in februari loops worden.

 

16-08: Plannen zijn er om veranderd te worden. Noomi en Hazel zijn beide gedekt voor Firehillborder Avalon Norsk "Finn". Voor Noomi hadden we een andere reu gepland, maar dit werkte helaas niet dit keer. Finn is een gezonde, mooie reu met een goed karakter. Hij wordt in november 6 jaar en heeft nog geen nakomelingen.

 

03-08: Kai zijn oogjes zijn gecontroleerd door de ECVO-oogspecialist. Zijn oogjes zijn vrij bevonden van alle aandoeningen!

 

31-07: Noomi en Hazel zijn loops! Dit keer wéér eerder dan verwacht. We hopen dat de dekkingen dit keer wel lukken.

 

30-07: Kai heeft zich vandaag goed gedragen op de show in Rotterdam. Ik was ontzettend zenuwachtig, bang dat hij zich weer niet zou gedragen bij het betasten, maar dankzij mijn ademhalingsoefeningen voelde Kai de spanningen niet en gedroeg hij zich als een engeltje! Dit heeft zijn vruchten afgeworpen: Kai werd beste van het ras! Zijn zusje Senja werd beste teef. Beide kregen een CAC, CACIB en de titel Benelux Winner NL'17. In de groepskeuring liep Kai als een treintje, ondanks dat hij moe was.

 

15-04: Vandaag op de Internationale show in Goes, is Poet's Dream of Vorkosmia "Senja" (eigenaar: Arjen Davidse) BOB geworden. In de groep werd ze geselecteerd en was ze zelfs 3e IN GROEP geplaatst! Een hele prestatie voor dit zeldzame ras! Ik ben natuurlijk supertrots op Senja en Arjen.

 

27-02: Helaas zijn beide dames niet drachtig, dit hadden we eigenlijk ook wel verwacht. We proberen het de volgende loopsheid gewoon weer!

 

01-02: De dames zijn wat eerder loops geworden dan we hadden verwacht. Gelukkig waren beide dekreu-eigenaren erg flexibel, dus het was geen probleem. Het is een beetje een verrassing of er pups komen, omdat bij beide dames geen koppeling is geweest. Eind februari doen we een echo om meer duidelijkheid te hebben!

 

 

 

2016

 

11-12: Wat een fijne afsluiting van het showjaar! Kai werd Beste v/h ras op de grootste show in Nederland, hij heeft hier zijn 2 eerste titels gekregen! Bij de groepskeuring kreeg ik nog een compliment van de groepskeurmeester (Mw. A. Indergaard uit Noorwegen) hoe mooi ze hem vond. Hij werd echter niet geplaatst, zeer waarschijnlijk omdat hij zich niet op zijn best gedroeg op de tafel tijdens het betasten. Hier moeten we echt aan gaan werken!

09-10: Op de Scandia Clubmatch is Kai BOS geworden. De keurmeester was heel geduldig en heeft geholpen hem weer wat vertrouwder te maken met de tafel. Hazel kreeg een 1ZG, omdat ze het rastypische gangwerk niet vertoonde. Senja (Poet's Dream of Vorkosmia) was BOB en tevens BEST IN SHOW! Trots!

01-10: Helaas had Kai een nare ervaring op de tafel tijdens de IJsselshow in Zwolle. De keurmeester was wat lomp, waardoor hij zich niet meer wilde laten betasten. Hierdoor heeft hij een ZG gekregen. Verder vond ze hem wel heel mooi. Nu moet ik maar weer flink trainen zodat hij wat meer vertrouwen krijgt in de tafel..

18-09: Kai heeft zijn beste beentje voorgezet op de Keesachtigen & Poolhondenshow! Mijn jonge ventje heeft op de leeftijd van slechts 9 maanden en 2 dagen het volgende bereikt: 1U, CAC, BOB en als slagroom op de taart: 9e BIS!!

27-08: Noomi en Kai zijn vandaag naar de European Dog Show in Brussel geweest. Noomi was beste teef, hiermee heeft ze gelijk 3 nieuwe titels gekregen, ze deed zo ontzettend goed haar best. Haar zoontje Kai heeft ook zijn beste beentje voor gezet, hij is beste pup van het ras geworden.

10-04: Vandaag heeft Hazel een prachtig keurrapport gekregen op De Utrecht. Ze behaalde 1U, BOB + CAC.

06-03: Hazel heeft een 1ZG gehaald op de Martinidogshow in Utrecht. Ze deed heel erg haar best, maar de keurmeester vond haar niet mooi genoeg.

11-02: Wij hebben besloten het zoontje van Noomi aan te houden. Wij hopen hem in de toekomst in te kunnen zetten als dekreu. Ook zullen wij hem voor een aantal shows inschrijven.

 

 

2015

 

17-12: Gisteren heeft Noomi 3 pupjes gekregen. 1 reutje & 2 teefjes.

18-11: Noomi heeft ruim 4 weken geleden een paar leuke dagen gehad met haar vriendje Fjelljo. Normaal zou ik een echo hebben laten maken, maar Noomi is duidelijk drachtig. De pups worden halverwege december verwacht.

4-10: Mijn kleine Hazeltje is vandaag beste puppy van het ras geworden op de internationale Hanzeshow. Ze liep als een treintje, ik ben zo trots op deze kleine meid!

30-09: Vandaag was de Nederlandse Kampioensclubmatch. Noomi was BOS, 1U + CAC, nu mag ze zichzelf eindelijk Nederlands Kampioen noemen! Svarri was 2e Beste Teef, 1U + resCAC. Kleine Hazel heeft ook haar beste beentje voorgezet, de keurmeester was zeer lovend over haar. Ze kreeg een 1VB en was 2e Beste Pup in Show. Noomi haar toekomstige lover "Fjelljo" kreeg 1U, CAC, BOB en als afsluiter werd hij ook nog eens BIS3! Een mooie prestatie voor zijn eerste show!

10-07: De pups van Svarri & Mads zijn vandaag geboren. De eerste was om 12:00u geboren, de laatste om 12:38u. Het was een hele vlotte bevalling. Het zijn 3 teefjes en 1 reutje. 1 teefje zoekt nog een leuk thuis.

25-06: Eergister heb ik mijn nieuwe Finse aanwinst uit Zweden opgehaald, klik hier om haar eigen pagina te bekijken.

09-06: Vandaag zijn Svarri en ik naar de dierenarts geweest voor een echo, en ze is DRACHTIG! Er zijn sowieso 4 pups gezien op de echo. Voor meer informatie kan je mailen.

13-05: Svarri is gisteren (12 mei) en vandaag (13 mei) gedekt door Mads! Wij hopen halverwege juni een nestje te verwelkomen.

Tevens is mijn bestand met pupkopers verdwenen, dus helaas heb ik niet iedereen die op de hoogte wilde worden gehouden een e-mail gestuurd.

28-03: Geweldig nieuws! Svarri is op 3 maart oma geworden van 2 prachtige, kleine, Finse dames. Eén van deze meisjes komt onze roedel versterken! Omdat er nieuwe importregels zijn, is het helaas niet mogelijk om dit pupje voor de leeftijd van 15 weken te importeren, dus ze komt pas eind juni.

28-02: Noomi heeft op de Martinidogshow in Groningen BOB, CAC + CACIB gekregen. Deze show was tevens één van de drie Benelux Winners, dus ze heeft nu weer een nieuwe titel: Benelux Winster NL 2015.

 

05-01: Gelukkig Nieuwjaar iedereen! Dit jaar hopen we 2 Vorksmia-nestjes te verwelkomen. De natuur laat zich niet dwingen, dus aan de 'planning' worden geen rechten ontleend ;)

Svarri x Mads: juli/augustus 2015 (6e generatie: 0,513%. 10e generatie: 7,52%)

Noomi x Elliot: Eind 2015 (6e generatie: 0,0%. 10e generatie: 6,8%)

 

 

2014

 

11-10: Noomi haar oogjes zijn gecontroleerd door oogspecialist Dr. J. Gutteling. Haar oogjes zijn vrij bevonden van alle aandoeningen!

 

31-08: Helaas is Svarri niet drachtig. Noomi is de eerstvolgende die loops wordt, we willen haar dan laten dekken door Paluna's Yr Cayu Atlason. Ik hoop een reutje van dit nestje aan te kunnen houden en te co-ownen met een Nederlands gezin. Ben je hierin geïnteresseerd, dan kan je ons e-mailen.

 

04-08: Nieuwe puppyplannen! We hopen in oktober een nieuw 'of Vorkosmia'-nestje te mogen verwelkomen! Het inteeltpercentage van dit geplande nestje is 0,513% in de 6e generatie en slechts 7,52% in de 10e generatie. Klik hier om de stamboom te bekijken op PawPeds.

 

22-07: Om de resultaten van de Specialties in Morokulien te bekijken, bezoek de pagina's van Svarri & Noomi. Op de foto hiernaast zie je dochter Mad as a Hatter of Vorkosmia, moeder Lundeklippe Svarri & dochter Futterwacking Alice of Vorkosmia.

 

11-06: Flink bezig geweest met het Nederlandse gedeelte van de website. Er zijn nog steeds een aantal pagina's die vertaald moeten worden.

 

22-04: Noomi is loops, precies wanneer ik het verwachtte! Ondanks dat de Raad van Beheer het toestaat dat een teef haar eerste nest krijgt wanneer ze 16 maandjes jong is, vind ik het te vroeg voor Noomi om al een nestje te krijgen. We willen deze zomer haar oogjes laten testen. We verwachten dat ze in december weer loops wordt, en kijken dan of we vinden dat ze er klaar voor is.

 

01-03: We zijn met Noomi naar de Martinidogshow in Groningen geweest, de keurmeester was Mrs. S. Walsh (Zweden). Mijn Amerikaanse meisje is Beste van het Ras geworden en heeft dus weer een CAC erbij. Tevens heeft ze een nieuwe speciale titel: Groninger Winster.

 

24-02: Vandaag zijn we met Svarri naar de dierenarts geweest voor een echo, helaas is ze niet drachtig. We proberen het de volgende loopsheid weer.

 

23-01: Vandaag hebben we Noomi haar knietjes laten controleren bij de orthopeed. Ze heeft het beste resultaat: PL0/0, yay!

 

21-01: Svarri is loops! We hebben een logé thuis: Stein Lundes Hogni. Hopelijke krijgen Svarri & Hogni een stel leuke pups!

 

08-01: Een nieuw jaar is begonnen! Hopelijk mogen wij dit jaar ons tweede nestje verwelkomen, we wachten totdat Svarri loops is. Dit jaar zullen naar shows in Nederland, Zweden, Noorwegen en misschien Duitsland gaan.

 

 

 

2013

 

14-12: Noomi is Beste van het Ras geworden op de Amsterdam Winner in Amsterdam, de keurmeester Natalja Skalin-Nekrosiene (Zweden), ze nam echt de tijd en kende het ras goed. Noomi heeft dit keer een dubbele CAC behaald en weer een puntje voor het Nederlandse Jeugdkampioenschap. Wat betekent dat ze nu Nederlands Jeugdkampioen is! Ook heeft ze 2 andere nieuwe titels behaald: Amsterdam Junior Winster 2013 & Amsterdam Winster 2013.

 

13-12: Noomi is weer Beste van het Ras geworden, ditmaal op de Eendaagse Show in Amsterdam, de keurmeester was Francesco Cochetti (Italië). Ook ditmaal heeft ze een CAC gekregen en een puntje voor het Nederlands Jeugdkampioenschap.

 

13-11: Volgend jaar gaan we naar de jaarlijkse meeting en Noorse Kampioensclubmatch. Dit zal plaatsvinden in Morokulien, een plaats op de grnes van Noorwegen & Zweden. Tijdens datzelfde weekend is er ook een Zweedse Kampioensclubmatch in Morokulien. Dit is voor ons de ideale gelegenheid om andere fokkers en hun honden te ontmoeten. Voor meer informatie over dit weekend, klik hier.

 

6-10: Noomi is Beste van het Ras geworden op de IJsselshow, de keurmeester was rasspecialist mr. L. Scholten. Ze heeft nu haar eerste CAC en tevens een puntje voor haar Nederlands Jeugdkampioenschap.

 

22-09: Svarri is Beste van het Ras geworden op de Nederlandse Kampioensclubmatch, Ukje werd 2e Beste Teef and Noomi was Beste Puppy in Show!! Ik ben erg trots op deze resultaten.

 

29-07: Gekke, onstuimige Noomi heeft haar teentje gebroken. Gelukkig is ze nog erg jong, dus het zal snel herstellen.

 

12-05: Als de Norsk Kennel Klubb ermee akkoord gaat, komt er een kruisingsproject voor de Lundebdthe Lundehund. Di zal gedaan worden door de Norsk Lundehund Klubb in samenwerking met NordGen. Het is nog niet bekend welke landen hieraan gaan meedoen.

 

18-03: Arnaud heeft ons nieuwe meisje afgelopen week opgehaald uit Amerika. Haar complete stamboomnaam is RockDancers Brita Breezeblock. In het dagelijkse leven wordt ze Noomi genoemd. Ze is een erg blij, spontaan en dapper pupje. Ze is geweldig!

 

19-02: ERG spannend nieuws. Wij krijgen binnenkort een nieuwe Lundehund! Haar naam is RockDancers Brita, van Kennel RockDancer, Colorado, USA. We zullen haar ophalen in week 10/11. Heel erg bedankt voor deze mogelijkheid, Kat Rainesalo!

 

 

2012

 

22-11: Het meisje dat we zelf hebben gehouden van ons eerste nestje is vandaag overleden. Ze was veel te jong om te sterven. RIP liefste Lytse.

 

Lundehund Noomi BOB Zwolle IJsselshow
Svarri BOB Specialty 2013 BISS